Košický samosprávny kraj je pripravený pomôcť pri záchrane hradu Krásna Hôrka

14.03.2012 Košice

Košice 14. marca (TASR) - Pri záchrane a ochrane exponátov z vyhoreného hradu Krásna Hôrka pomôže aj regionálna samospráva. Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenko Trebuľa už o tom hovoril s riaditeľkou Múzea Betliar, ktoré spravuje aj hrad, Evou Lazárovou.

"Aktuálnu prvú pomoc poskytne Banícke múzeum Rožňava a Východoslovenské múzeum Košice, ktoré dajú k dispozícii technické zázemie, automobily i odborných pracovníkov na presun zbierok a mobiliára. Vo svojich priestoroch i depozitoch sú pripravené uskladniť exponáty, ktoré musia byť z vyhoreného hradu čo najskôr presťahované," informovala TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

KSK bude pripravený aj na ďalšiu pomoc hneď, ako bude jasný rozsah škôd a očakávané formy pomoci. "Sme pripravení uvoľniť účelové prostriedky aj z grantovej schémy programu Terra Incognita – Krajina nespoznaná. Tento program je našim príspevkom k projektu Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 a jeho zámerom je predstaviť návštevníkom celý región prostredníctvom tematických ciest. Krásna Hôrka je dôležitým bodom na Gotickej ceste," ubezpečil predseda KSK Trebuľa. Podľa neho hrad Krásna Hôrka je skvostom, za ktorým prichádzajú návštevníci z celého sveta. "Prispieť k rýchlej obnove hradu je našim veľkým záujmom a k spolupráci určite vyzveme aj našich partnerov z rôznych oblastí," dodal.

KSK je zriaďovateľom 24 kultúrnych zariadení v celom kraji. Je medzi nimi aj sieť regionálnych múzeí – Východoslovenské múzeum Košice, Banícke múzeum Rožňava, Zemplínske múzeum Michalovce, Múzeum Spiša Spišská Nová Ves a Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove. Ochotu pomôcť vyjadrili všetci múzejníci z kraja. "Odborníci na ochranu a prezentáciu kultúrneho dedičstva si veľmi dobre uvedomujú všetky ohrozenia, ktoré požiar a jeho následky znamenajú pre zbierkové fondy. KSK ako zriaďovateľ požiadal všetkých o ústretovosť a všestrannú pomoc," dodala Bobriková.

Podľa informácií Ministerstva kultúry SR rozsah poškodenia hradu Krásna Hôrka následkom požiaru z 10. marca je značný. Zhoreli všetky strechy, vrátane interiéru horného gotického hradu. Depozitár a väčšina zbierkových predmetov sú nepoškodené.
 

Vyberte región